Fermente Tarhana
Geleneksel yöntemlerle doğal olarak hazırlanmış klasik tarhana.
• Alerjenler altı çizilidir. /Allergens are underlined.
• Alerjen Uyarısı: Gluten (buğday proteini) ve laktoz içerir.
Net Miktar: 800 GR
Menşei: Türkiye
Besin Değerleri (100 g)
- Enerji (kcal): 336
- Karbonhidrat (g): 65,3
- Protein (g): 12,1
- Yağ (g): 2,31
- Lif (g): 3
- Sodyum (mg): 80
- Potasyum (mg): 427
Tarhana
Tarhana, geleneksel Türk mutfağının meşhur çorbalarından biridir. Uzun zaman önce Orta Asya Türkleri tarafından icat edilmiştir. Türkiye'nin Anadolu bölgesinin en yaygın çorbalarından biridir. Tarhana, sade yoğurt, sebze, maya ve unun fermente edilmiş karışımıdır. Bu karışım çorba için temel olarak kullanılır. Tarhana çorbasını dünyanın ilk hazır çorba karışımı olarak değerlendirebiliriz.
Tarhana tozunu yapmamız gerekiyor. Tarhana yapmak için sade yoğurt, un, maya ve doğranmış sebze karışımını yaklaşık 5-6 gün fermente etmemiz gerekir. Fermantasyon işleminden sonra Tarhana karışımı küçük porsiyonlara bölünür ve daha sonra kurutulur ve ufalanarak Tarhana tozu yapılır. Bu fermente tarhana tozu 1-2 yıl dayanabilir ve soğuk kış ayları için en iyi çorba olarak kabul edilir.
Tarhana, esasen yoğurt, un, maya, farklı sebzeler, otlar ve baharatların lezzetli bir karışımı olan fermente tahıl bazlı bir üründür. Çoğunlukla yaz boyunca toplanan ve hasat edilen ürünlerden yapılır, daha sonra pişirilir, kurutulur ve lezzetli bir çorba oluşturmak için ince parçalar halinde ezilir.
Bu çorbanın güzelliği burada bitmiyor. Fermente içeriği sayesinde sadece probiyotik bir güç merkezi olmakla kalmaz, aynı zamanda tarhana protein, B vitamini, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko ve bakır için harika bir kaynaktır. Dışarıda bu geleneksel inceliğin birçok çeşidi varken ve çoğu lezzetli çorbanın yaratıcısı olduğunu iddia etse de (Yunan "trahana" da olduğu gibi), bize ait geleneksel bir çorba olduğu kesin olarak bilinmektedir.